Przejdź do głównej zawartości

Master Chef Junior

W grupie Biedronki zagościła dzisiaj iście świąteczna atmosfera! Mama Adasia przyszła nam pokazać, na czym polega praca kucharza i „zgotowała” nam prawdziwą piekielną kuchnię!


Zaczęliśmy od słodkich smakołyków, dlatego uczyliśmy się ugniatać i wałkować ciasto, potem wyciskaliśmy kółka i nadziewaliśmy je jabłkami, żeby wypiec je w gorącym piekarniku. Wszystko to musieliśmy zrobić bardzo szybko, bo później nadszedł czas na sałatkę warzywną, którą trzeba było skroić!


Ale tempo nam narzuciła mama Grażynka! Ciach, ciach, ciach i wszystko przygotowane! A jeszcze koreczki do zrobienia, a jeszcze kanapki, a sałatkę udekorować, a jajka do ubrania, a baranki… Ledwo, ledwo zdążyliśmy do obiadu!


Ale oprócz ciężkiej pracy dowiedzieliśmy się też wielu ciekawych rzeczy o gotowaniu, o kolorach desek do krojenia, sposobie wykonania baranka z masła.


Dziękujemy mamie Grażynce za przesmaczne zajęcia, a pani Marzence za piękne czapki kucharskie!

opracowała: Daria Bartz